5G este a cincea generatie de retea mobila. Este un nou standard global wireless dupa retelele 1G, 2G, 3G si 4G. 5G permite un nou tip de retea conceputa pentru a conecta practic toata lumea si totul impreuna, inclusiv masini, obiecte si dispozitive.
Tehnologia fara fir 5G este menita sa ofere viteze de date de varf pe mai multe Gbps, o latenta ultra scazuta, mai multa fiabilitate, capacitate de retea masiva, disponibilitate crescuta si o experienta de utilizare mai uniforma pentru un numar mai mare de utilizatori. Performantele mai ridicate si eficienta imbunatatita le ofera experiente utilizatorilor noi, si conecteaza noi industrii.
Cine a inventat 5G?
Nicio companie sau persoana nu detine 5G, dar exista mai multe companii din ecosistemul mobil care contribuie la aducerea la viata a 5G. Qualcomm a jucat un rol major in inventarea numeroaselor tehnologii fundamentale care conduc industria mai departe si alcatuiesc 5G, urmatorul standard wireless.
Ce tehnologii de baza alcatuiesc 5G?
5G se bazeaza pe OFDM (multiplexare ortogonala cu diviziune in frecventa), o metoda de modulare a unui semnal digital pe mai multe canale diferite pentru a reduce interferentele. 5G foloseste interfata aeriana 5G NR alaturi de principiile OFDM. 5G foloseste de asemenea, tehnologii mai largi de banda, cum ar fi sub-6 GHz si mmWave.
La fel ca 4G LTE, 5G OFDM functioneaza pe baza acelorasi principii de retea mobila. Cu toate acestea, noua interfata aeriana 5G NR poate imbunatati si mai mult OFDM pentru a oferi un grad mult mai mare de flexibilitate si scalabilitate. Acest lucru ar putea oferi mai mult acces 5G pentru mai multe persoane si lucruri pentru o varietate de cazuri de utilizare diferite.
5G va aduce latimi de banda mai mari prin extinderea utilizarii resurselor de spectru, de la sub-3 GHz utilizate in 4G la 100 GHz si nu numai. 5G poate functiona atat in benzi inferioare (de exemplu, sub-6 GHz), cat si in mmWave (de exemplu, 24 GHz si mai mult), ceea ce va aduce capacitate extrema, randament multi-Gbps si latenta scazuta.
5G este conceput nu numai pentru a oferi servicii de banda larga mobile mai rapide si mai bune in comparatie cu 4G LTE, dar se poate extinde si in noi zone de servicii. Acest lucru este activat de multe noi tehnici de proiectare a interfetei de aer 5G NR, cum ar fi un nou design sub-cadru TDD autonom.
Care sunt diferentele dintre generatiile anterioare de retele mobile si 5G?
Generatiile anterioare de retele mobile sunt 1G, 2G, 3G si 4G.
- Prima generatie, 1G, aparuta in 1980, 1G a furnizat voce analogica.
- A doua generatie, 2G: La inceputul anilor 1990 2G a introdus vocea digitala (de ex. CDMA – Cod Multiple Division Multiple Access).
- A treia generatie, 3G: La inceputul anilor 2000, 3G a adus date mobile (de exemplu, CDMA2000).
- A patra generatie, 4G LTE: In 2010, 4G LTE a inaugurat era bandei mobile largi.
1G, 2G, 3G si 4G au condus la 5G, care este conceput pentru a oferi mai multa conectivitate decat era disponibila pana acum. 5G este o interfata aeriana unificata, mai capabila. Acesta a fost proiectat cu o capacitate extinsa pentru a permite experientelor utilizatorilor de generatie urmatoare, pentru a imputernici noi modele de implementare si pentru a furniza noi servicii.
Cu viteze ridicate, fiabilitate superioara si latenta neglijabila, 5G va extinde ecosistemul mobil in domenii noi. 5G va avea impact asupra tuturor industriilor, facand transportul mai sigur, asistenta medicala la distanta, agricultura de precizie, logistica digitalizata si multe altele.
De ce este 5G mai buna decat 4G?
Exista mai multe motive pentru care 5G va fi mai bun decat 4G:
- 5G este semnificativ mai rapid in comparatie cu 4G.
- 5G are o capacitate mai mare decat 4G.
- 5G are o latenta semnificativ mai mica decat 4G.
- 5G este o platforma unificata si are avantajul de a fi mai capabila decat 4G.
- 5G foloseste spectrul mai bine decat 4G.
5G este o platforma unificata mai capabila decat 4G.
In timp ce 4G LTE s-a concentrat pe furnizarea de servicii de banda larga mobila mult mai rapide decat 3G, 5G este conceput pentru a fi o platforma unificata si mai capabila, care nu numai ca ridica experientele de banda larga mobila, dar suporta si noi servicii, cum ar fi comunicarile critice pentru misiune si IoT-ul masiv.
5G poate suporta, de asemenea, in mod nativ, toate tipurile de spectru (licentiat, partajat, fara licenta) si benzi (scazut, mediu, inalt), o gama larga de modele de implementare (de la celule macro traditionale la hotspoturi) si noi modalitati de interconectare (cum ar fi dispozitivul -pentru dispozitiv si retea multi-hop).
5G foloseste spectrul mai bine decat 4G.
5G este de asemenea, conceput pentru a profita la maximum de fiecare bit de spectru intr-o gama larga de paradigme si benzi de reglare a spectrului disponibile, de la benzi joase sub 1 GHz, pana la benzi medii de la 1 GHz la 6 GHz, pana la benzi inalte cunoscute sub numele de unda milimetrica (mmWave).
5G este mai rapid decat 4G.
5G poate fi semnificativ mai rapid decat 4G, oferind viteze de varf de date de pana la 20 Gigabits-pe-secunda (Gbps) si rate de date medii de peste 100 Megabits-pe-secunda (Mbps).
5G are o latenta mai mica decat 4G.
5G are o latenta semnificativ mai mica pentru a oferi un acces mai instantaneu si in timp real: o scadere de 10 ori a latentei de la un capat la altul pana la 1 ms.
Cum si cand va afecta 5G economia globala?
5G stimuleaza cresterea globala:
- 13,2 trilioane de dolari din productia economica globala
- 22,3 milioane de noi locuri de munca create
- 2,1 trilioane de dolari in crestere a PIB
Printr-un studiu de referinta al economiei 5G, am constatat ca efectul economic complet al 5G va fi realizat probabil in intreaga lume pana in 2035, sprijinind o gama larga de industrii si permitand potential bunuri si servicii in valoare de pana la 13,2 trilioane de dolari.
Unde se foloseste 5G?
In linii mari, 5G este utilizat in trei tipuri principale de servicii conectate, inclusiv in banda larga mobila imbunatatita, comunicatii critice pentru misiune si IoT-ul masiv. O capacitate definitorie a 5G este ca este proiectata pentru compatibilitate forward, capacitatea de a sprijini flexibil servicii viitoare care sunt necunoscute astazi.
Banda larga mobila imbunatatita
Pe langa imbunatatirea smartphone-urilor noastre, tehnologia mobila 5G poate introduce noi experiente captivante, cum ar fi VR si AR, cu rate de date mai rapide, mai uniforme, cu o latenta mai mica si cu un cost pe bit mai mic.
Comunicatiile critice pentru misiune
5G poate permite noi servicii care pot transforma industriile cu legaturi ultra-fiabile, disponibile, cu latenta redusa, cum ar fi controlul de la distanta al infrastructurii critice, vehiculelor si procedurilor medicale.
Massive IoT
5G este menit sa conecteze perfect un numar masiv de senzori incorporati in aproape orice, prin capacitatea de a reduce viteza de date, puterea si mobilitatea, oferind solutii de conectivitate extrem de slabe si cu costuri reduse.
Cat de rapid este 5G?
5G este conceput pentru a furniza rate de varf de date de pana la 20 Gbps pe baza cerintelor IMT-2020. Solutiile emblematice 5G ale Qualcomm Technologies, Qualcomm® Snapdragon ™ X55 si Snapdragon X60 Modem-RF Systems, sunt proiectate pentru a atinge pana la 7,5 Gbps in ratele de date de varf ale legaturii descendente.
Dar 5G inseamna mai mult decat cat de rapid este. In plus fata de ratele de date de varf mai ridicate, 5G este conceput pentru a oferi o capacitate de retea mult mai mare prin extinderea intr-un spectru nou, cum ar fi mmWave.
5G poate oferi, de asemenea, o latenta mult mai redusa pentru un raspuns mai imediat si poate oferi o experienta generala mai uniforma a utilizatorului, astfel incat ratele de date sa ramana constant ridicate – chiar si atunci cand utilizatorii se deplaseaza. Iar noua retea mobila 5G NR este sustinuta de o fundatie de acoperire Gigabit LTE, care poate oferi conectivitate omniprezenta din clasa Gigabit.
Cum functioneaza 5G?
La fel ca 4G LTE, 5G este de asemenea, bazat pe OFDM (multiplexare ortogonala cu diviziune de frecventa) si va functiona pe baza acelorasi principii de retea mobila. Cu toate acestea, noua interfata aeriana 5G NR (New Radio) va spori si mai mult OFDM pentru a oferi un grad mult mai mare de flexibilitate si scalabilitate.
5G nu numai ca va oferi servicii de banda larga mobile mai rapide si mai bune comparativ cu 4G LTE, dar se va extinde si in noi zone de servicii, cum ar fi comunicatiile critice pentru misiune si conectarea masivului IoT. Acest lucru este activat de multe noi tehnici de proiectare a interfetei de aer 5G NR, cum ar fi un nou design sub-cadru TDD autonom.
5G este disponibil acum?
Da, 5G este deja aici astazi, iar operatorii globali au inceput sa lanseze noi retele 5G inca de la inceputul anului 2019. 5G a fost implementat in peste 35 de tari. Vedem lansarea si adoptarea mult mai rapida in comparatie cu 4G.
Consumatorii sunt foarte incantati de viteza mare si de latente scazute. Dar 5G depaseste aceste avantaje oferind si capacitatea de servicii critice pentru misiune, banda larga mobila imbunatatita si IoT masiv.
Am nevoie de un telefon nou daca vreau 5G?
Da, va trebui sa obtineti un nou smartphone care accepta 5G daca doriti sa puteti utiliza reteaua. De exemplu, smartphone-urile alimentate de Snapdragon X55 sau Snapdragon X60 Modem-RF System sunt compatibile 5G.
Exista mai multe telefoane mobile noi disponibile care sunt proiectate sa accepte 5G, iar mai multi operatori din intreaga lume accepta reteaua wireless 5G. Pe masura ce cronologia lansarii 5G progreseaza, vor fi disponibile mai multe smartphone-uri si abonamente la operator, pe masura ce tehnologia 5G si dispozitivele compatibile 5G vor deveni mai obisnuite.
One thought on “Tot ce trebuie sa stiti despre tehnologia 5G”