Varza este una dintre cele mai populare legume crucifere, este plina de nutrienti iar aici putem aminti vitaminele vitale si mineralele. De mentionat este faptul ca aceasta leguma poate fi gasita in diferite culori, iar frunzele sale pot fi inghesuite sau netede.
Odata cu trecerea timpului s-au efectuat mai multe cercetari asupra verzei, iar beneficiile verzei pentru sanatate sunt cu adevarat impresionante. Vom discuta despre acest subiect in randurile care urmeaza, deci cu siguranta merita sa ramaneti alaturi de noi pana la final, pentru a afla de ce este recomandat sa mancati varza.
Varza contine patru antioxidanti principali. Acestia sunt colina, betacarotenul, luteina si quercetina. Colina poate imbunatati memoria si combate inflamatiile. De asemenea, este posibil sa prevenina defectele tubului neural la femeile gravide.
Beta-carotenul protejeaza ADN-ul uman de efectele negative ale fumatului, in timp ce luteina poate preveni degenerescenta maculara legata de varsta. Quercetina combate bacteriile daunatoare si combate bolile. Varza are un continut bogat in vitaminele C si K si vitaminele B, care ofera o multime de alte beneficii.
-
Poate promova sanatatea inimii.
Varza rosie este bogata in antociani. Acesti compusi sunt responsabili pentru culoarea rosie caracteristica. Studiile si cercetarile asociaza antocianinele cu un risc redus de boli de inima, dar de mentionat este faptul ca sunt necesare mai multe cercetari pe termen lung.
Un aport ridicat de antociani este de-asemenea posibil sa diminueze riscul de infarct miocardic in ceea ce priveste femeile tinere si de varsta mijlocie. Incercarile ulterioare ar trebui sa ne ofere mai multe informatii despre acest aspect. Acesti antociani pot reduce de asemenea rigiditatea arteriala, reducand potential tensiunea arteriala.
Varza murata, promoveaza de asemenea sanatatea inimii. Se crede ca varza murata neutralizeaza flora intestinala, ale carei subproduse chimice ar putea intari arterele. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili aceasta conexiune. Varza rosie protejeaza de asemenea inima, prin reducerea nivelului de colesterol rau din organism.
-
Poate lupta impotriva inflamatiei.
Desi inflamatia in sine nu este rea, inflamatia cronica este. Legumele crucifere, cum ar fi varza, lupta impotriva inflamatiei cronice. Intr-un studiu, femeile care au avut cel mai mare aport de legume crucifere au prezentat cele mai scazute niveluri de inflamatie.
Studiul leaga partial aportul de astfel de legume de inflamatia redusa. Acest lucru poate fi atribuit unui antioxidant numit sulforaphane prezent in legumele crucifere. Sulforafanul poate incetini, de asemenea, deteriorarea cartilajului la nivelul articulatiilor.
Intr-un alt studiu, impachetarile cu frunze de varza au ajutat la ameliorarea inflamatiei genunchiului la pacientii cu osteoartrita. Acestea ar putea fi recomandate celor cu osteoartrita genunchiului, desi sunt necesare mai multe cercetari.
Fitochimicalele din varza pot ajuta de asemenea, la combaterea problemelor de sanatate legate de inflamatie, inclusiv a cancerului si a bolilor coronariene.
-
Poate oferi protectie impotriva cancerului.
Cercetarile sunt in curs cu privire la efectele anticancerigene ale sulforafanului. La nivel molecular insa, este important de mentionat faptul ca acest antioxidant a dat rezultate promitatoare.
Varza contine de asemenea, un alt set de compusi numiti izotiocianati care au capacitatea de a dezarma agentii cancerigeni scotandu-i din starile lor toxice si scotandu-i din corp. Varza are in compozitie un alt compus numit brassinin, care prezinta de asemenea, activitate chemopreventiva.
-
Poate ajuta la tratamentul diabetului.
Varza rosie are proprietati antihiperglicemiante, care pot de exemplu sa diminueze riscul nefropatiei diabetice. Extractul de varza rosie arata de asemenea promitator in atenuarea diabetului si a complicatiilor sale vasculare.
-
Poate promova sanatatea vederii
Luteina din varza contribuie la sanatatea vederii. Luteina (impreuna cu un alt antioxidant numit zeaxantina) protejeaza retina si pupila impotriva luminii ultraviolete. Varza contine, de asemenea, urme de zeaxantina.
Varza contine si vitamina C, un alt nutrient care ajuta vederea si care poate sa regenereze vitamina E in interiorul ochiului, care este un antioxidant important pentru sanatatea vederii.
-
Poate imbunatati sanatatea pielii.
Varza este bogata in vitamina C, care stimuleaza productia de colagen, o proteina structurala care ajuta la formarea pielii si la vindecarea ranilor.
-
Este un aliment pentru creier.
Este plina de vitamina K si antociani care ajuta la functionarea si concentrarea mentala. Acesti nutrienti previn de asemenea deteriorarea nervilor, imbunatatindu-va apararea impotriva bolii Alzheimer si a dementei. Varza rosie are cea mai mare cantitate de acesti nutrienti puternici.
-
Ajuta la detoxifierea organismului.
Continutul ridicat de vitamina C si sulf din varza elimina toxinele (radicalii liberi si acidul uric), care sunt principalele cauze ale artritei, bolilor de piele, reumatismului si gutei.