Ne amintim cu mare drag de vremea copilariei atunci cand de sarbatori mergeam la bunici si mancam cozonaci de casa foarte gustosi. Ei bine, odata cu trecerea timpului gospodinele au pastrat traditia de a face cozonac de sarbatori.
Diferenta este insa ca acum nu se mai fac cozonaci in cuptorul de lut sau in cuptorul de caramida de la tara, ci sunt facuti in cuptorul electric in casa sau in apartament. Acest lucru insa nu inseamna ca un cozonac de casa facut la un asemenea cuptor nu poate fi delicios. In continuare puteti afla cateva secrete pentru a face cei mai gustosi cozonaci de casa.
Cum sa faci cozonaci de casa gustosi
Asadar, un prim secret pe care trebuie sa il cunoasteti este acela de a avea bucataria calduroasa in momentul in care este pregatit aluatul. De preferat ar fi ca laptele si ouale sa fie scoase de la frigider de seara, pentru ca dimineata cand incepeti treaba, sa aiba temperatura camerei.
Daca ouale si laptele sunt reci, nu vor permite ca aluatul sa creasca pufos si sa se coaca uniform, iar astfel cozonacii nu vor mai fi atat de gustosi precum v-ati dori.
Apoi, laptele trebuie incalzit putin in momentul in care este pregatita maiaua din drojdie, dar nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca daca drojdia este oparita, isi va pierde proprietatile.
De asemenea, de preferat este sa folositi laptele gras si proaspat. In plus, puteti adauga cateva linguri de lapte condensat pentru ca grasimea ajuta zaharul si drojdia sa dospeasca.
Exista si alte secrete?
Cu siguranta da. Se poate adauga o lingura de smantana grasa sau de untura curata pentru a fi sporita cantitatea de grasime din aluat.
Faina trebuie sa fie cernuta si adaugata treptat in cantitati mici, pana cand toata este incorporata. Pentru cozonacii cu nuca, aceasta trebuie oparita cu putin lapte fierbinte.
Ouale trebuie frecate cu putina sare inainte de a fi adaugate in aluat. Sarea are rolul de a spori culoarea galbenusului, iar cozonacii vor avea o culoare mult mai frumoasa. Ouale trebuie sa fie neaparat de gaina. Cele de rata sau de gasca sunt prea dense iar astfel aluatul nu va creste pufos.
Usa cuptorului nu trebuie sa fie deschisa in primele 20 de minute dupa ce sunt pusi la copt cozonacii. Nu in ultimul rand, inainte de a pune cozonacii la cuptor, este recomandat ca pentru ca acestia sa nu se arda, sa puneti in tavile pentru copt hartie unsa cu ulei.
Concluzie: Totul este foarte simplu
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante secrete care pot ajuta orice gospodina sa faca cei mai gustosi cozonaci atat pentru sarbatori si evenimente importante, cat si in orice alta zi.
Femeile care nu au timpul necesar la dispozitie pentru a face cozonaci dar carora le este pofta de acest desert despre care ne place sa spunem ca este “desert traditional romanesc”, il pot cumpara de la diferite magazine.
Exista mai multe firme care produc si comercializeaza cozonaci de casa, care au gustul aproape la fel de bun ca al celor facuti acasa in cuptor.