Care sunt beneficiile vinului rosu?

Care sunt beneficiile vinului rosu?

Facut prin zdrobirea si fermentarea strugurilor de culoare inchisa, vinul rosu a fost studiat de mai multi ani si se crede ca are o serie de beneficii pentru sanatate (atunci cand este consumat cu moderatie, desigur).

Acest articol va prezinta cateva dintre beneficiile vinului rosu, astfel incat sa puteti afla de ce este recomandat sa beti periodic, vin rosu cu moderatie.

  1. Va poate proteja inima

Multe studii de-a lungul anilor au aratat o legatura pozitiva intre consumul moderat de vin rosu si sanatatea buna a inimii. Recent, un studiu din 2019 a scos in evident faptul ca, consumul de vin rosu este legat de un risc mai mic de boli coronariene, care este o cauza principala de boli si decese in Statele Unite. Autorii au ajuns la concluzia ca vinul rosu ar putea avea efecte cardioprotectoare.

Autorii studiului insa, subliniaza de asemenea faptul ca excesul de alcool poate afecta direct inima. Pentru a ramane in siguranta, oamenii ar trebui sa ramana in conformitate cu orientarile oficiale ale CDC de la Centrele pentru Boli si Prevenire (CDC), care definesc consumul moderat de alcool ca:

  • 1 pahar de vin pe zi pentru femei.
  • 2 pahare de vin pentru barbati.
  1. Vinul rosu este bun pentru tensiunea arteriala

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii (AHA), resveratrolul (un antioxidant in vinul rosu), poate reduce tensiunea arteriala si poate creste nivelul de colesterol HDL (bun). In 2006, oamenii de stiinta au raportat ca compusii vinului rosu numiti procianidine ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange.

Multi oameni considera ca o bautura alcoolica ii relaxeaza, dar rezultatele publicate in 2012 indica faptul ca si vinul rosu nealcoolic poate reduce tensiunea arteriala. Aceasta ar putea fi o optiune mai sanatoasa.

Cu toate acestea, este important sa retineti ca consumul prea mult de alcool poate provoca hipertensiune arteriala si aritmie sau un ritm cardiac neregulat.

  1. Beneficiile vinului rosu pentru pacientii care au diabet de tip 2

Un studiu efectuat in anul 2015 a aratat scos in evidenta un lucru interesant: consumul unui pahar de vin rosu la cina „scade modest riscul cardiometabolic” in ceea ce priveste persoanele cu diabet zaharat de tip 2, si s-a ajuns de-asemenea la concluzia ca un aport moderat de vin rosu este de obicei sigur.

Oamenii de stiinta cred ca etanolul din vin joaca un rol crucial in metabolizarea glucozei, si ca si ingredientele nealcoolice pot contribui si ele. Acestia solicita mai multe cercetari pentru a confirma descoperirile. De retinut insa este foarte importanta ca fiecare persoana care are diabet, este necesar sa intrebe medicul daca are voie sa bea alcool.

  1. Sanatatea intestinului

Un studiu din 2018 raporteaza ca polifenolii din vinul rosu si strugurii pot imbunatati microbiota intestinului, contribuind la un intestin sanatos. Conform cercetarilor din 2012, compusii vinului rosu pot actiona si ca prebiotice, care sunt compusi care stimuleaza bacteriile intestinale sanatoase.

In 2016, cercetatorii au sugerat ca vinul rosu ar putea reduce riscul bolilor de inima prin efectele sale asupra microbiomului intestinal, insa cercetarile sunt limitate in acest sens, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi inainte sa poata sa inteleaga care sunt  cu adevarat efectele vinului rosu asupra sanatatii intestinului.

  1. Reduce riscul de cancer

Consumul regulat si moderat de vin rosu are sanse mari sa reduca in mod eficient riscurile anumitor tipuri de cancer, cum ar fi celulele bazale, colonul, carcinomul prostatic, ovarian etc. proteina care ajuta la cancer.

  1. Mentine memoria clara

Va intrebati cum sa va pastrati memoria clara? Conform cercetarilor, resveratrolul prezent in vinurile rosii inhiba formarea de proteine ​​beta-amiloide, un ingredient cheie in placa creierului persoanelor cu Alzheimer.

  1. Ajuta la tratarea racelii obisnuite

Antioxidantii pe care ii contin vinurile rosii sunt foarte importanti pentru ca trateaza raceala obisnuita, in conditiile in care antioxidantii protejeaza celulele impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, care joaca un rol puternic in raceala, cancer si alte boli.