La ce ajuta ceaiul alb?

La ce ajuta ceaiul alb?

Stiati ca la fel ca si ceaiul verde si ceaiul negru, si ceaiul alb se face din planta Camellia Sinensis, si este unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume?

Frunzele si mugurii acestei plante se culeg imediat de a se deschide complet, atunci cand sunt acoperite cu fire albe (de aici vine si numele de ceai alb).

In comparatie cu celelalte doua tipuri de ceaiuri mentionate in introducere, ceaiul alb este mai putin procesat, iar acesta este si motivul datorita caruia, are in compozitie o mai mare cantitate de antioxidanti.

Despre ceaiul alb trebuie mentionat faptul ca are o multime de beneficii pentru sanatate, unele dintre ele fiind prezentate in continuare.

  1. Este bogat in antioxidanti

Ceaiul alb are polifenoli in compozitie, care au beneficii antioxidante. Acestia sunt foarte eficienti in ceea ce priveste reducerea inflamatiei cronice, prin protejarea organismului impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi.

  1. Poate reduce riscul bolilor de inima

Polifenolii precum cei din ceaiul alb pot ajuta la relaxarea vaselor de sange, la cresterea imunitatii si la prevenirea oxidarii colesterolului rau. Acesti factori pot ajuta la scaderea riscului de boli de inima.

Sa nu uitam faptul ca bolile de inima reprezinta unul dintre principalele motive ale mortii in toata lumea. Cei care beau ceai alb, au sanse mari sa reduca aparitia bolilor de inima.

  1. Poate fi util pentru pierderea in greutate

Multi sunt cei care isi doresc sa slabeasca, dar nu au timpul necesar pentru a merge la sala. Ceaiul alb este o sursa buna de cofeina si catechine precum EGCG. Acesti doi compusi pot avea un efect sinergic care ajuta corpul sa arda grasimile si sa stimuleze metabolismul.

Pentru ca acest ceai sa aiba insa efectele asteptate, este necesar un regim alimentar sanatos, si miscare in fiecare zi. Nu trebuie neaparat mers la sala, ci mers la cumparaturi pe jos, o plimbare zilnica, urcatul scarilor pe jos si nu cu liftul, etc.

  1. O sursa buna de fluor (ideal pentru dinti)

Ceaiul alb este o sursa excelenta de fluor, catechine si tanini. Aceasta combinatie de molecule ar putea ajuta la intarirea dintilor prin combaterea bacteriilor si a zaharului. Fluorul poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, facand suprafata dintilor mai rezistenta la atacurile acide ale bacteriilor in combinatie cu zaharul.

Catechinele sunt antioxidanti vegetali care sunt abundenti in ceaiul alb. S-a dovedit ca inhiba dezvoltarea bacteriilor in placi. Taninurile sunt un alt tip de polifenol din ceaiul alb. Studiile arata ca combinatia de taninuri si fluorura ar putea inhiba, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de placi.

  1. Are compusi care pot lupta impotriva cancerului

Cancerul este a doua cea mai frecventa cauza de deces din Statele Unite si din lume. Mai multe studii cu eprubete au descoperit ca ceaiul alb poate avea efecte anticancerigene.

Intr-un studiu cu eprubete, extractul de ceai alb a declansat moartea celulelor in mai multe tipuri de cancer pulmonar. Alte doua studii cu eprubete au analizat efectele pe care ceaiul alb le are asupra celulelor canceroase ale colonului.

Studiile au scos la iveala faptul ca extractul de ceai alb a suprimat cresterea celulelor cancerului de colon si le-a oprit raspandirea. Antioxidantii pe care ii contine extractul de ceai alb, au protejat de asemenea, celulele normale de deteriorarea moleculelor daunatoare.

  1. Poate reduce riscul de rezistenta la insulina

Insulina este un hormon incredibil de important. Ajuta la mutarea substantelor nutritive din sange in celule pentru a fi utilizate sau stocate pentru mai tarziu. Cu toate acestea, ca urmare a mai multor factori, inclusiv in urma unui consum ridicat de zahar, unii oameni nu mai raspund la insulina. Aceasta se numeste rezistenta la insulina.

Din pacate, rezistenta la insulina este foarte frecventa si este legata de multe afectiuni cronice de sanatate, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inima si sindromul metabolic. Studiile au aratat ca polifenoli precum cei gasiti in ceaiul alb pot reduce riscul de rezistenta la insulina si pot imbunatati controlul glicemiei.

  1. Compusii din ceaiul alb pot proteja impotriva osteoporozei

Osteoporoza este frecventa la varstnici si poate duce la fracturi. Compusii gasiti in ceaiul alb, inclusiv polifenolii numiti catechine, pot reduce riscul de osteoporoza prin promovarea cresterii osoase si suprimarea descompunerii osoase.

  1. Poate ajuta la combaterea imbatranirii pielii

Ceaiul alb si compusii sai pot proteja pielea de daunele legate de imbatranire. Aceasta includ daune externe cauzate de razele UV ale soarelui si daune interne cauzate de componentele celulare care pot dauna retelei de fibre a pielii.

Acestea sunt doar 8 dintre beneficiile oferite de ceaiul alb, deci tinand cont de toate acestea, este firesc sa doriti sa savurati aceasta bautura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *