Ce beneficii importante ne pot oferi sedintele de yoga?

Ce beneficii importante ne pot oferi sedintele de yoga?

In timp ce mass-media moderna si publicitatea ne pot face sa credem ca yoga se refera la ipostaze fizice, intreaga yoga include o gama larga de practici contemplative si autodisciplinare, cum ar fi meditatia, incantarea, mantra, rugaciunea, respiratia, ritualul si chiar actiune dezinteresata.

Cuvantul „yoga” provine din radacina cuvantului „yuj”, care inseamna „a lega”. Cuvantul in sine are numeroase semnificatii, de la o conjunctie astrologica la casatorie, tema de baza fiind conexiunea. Cercetarea stiintifica asupra beneficiilor yoga este inca oarecum preliminara, dar multe dintre dovezile de pana acum sustin ceea ce practicienii par sa fi stiut de milenii: Yoga este incredibil de benefica pentru bunastarea noastra generala.

In continuarea acestui articol va prezentam unele dintre cele mai importante beneficii pe care sedintele de yoga ar putea sa ni le ofere. Daca v-ati gandit vreodata sa luati parte la aceste sedinte (si daca nu ati facut acest lucru) cititi pana la final. Veti afla unele lucruri foarte interesante.

Yoga imbunatateste flexibilitatea

In 2016, doua dintre cele mai importante organizatii de yoga, Yoga Journal si Yoga Alliance, au efectuat un sondaj la nivel mondial, analizand o varietate de statistici despre yoga, in incercarea de a-si cuantifica valoarea pe fondul popularitatii tot mai mari. Cel mai citat motiv pentru care oamenii au ales sa practice yoga a fost „cresterea flexibilitatii”.

Flexibilitatea este o componenta importanta a sanatatii fizice. Yoga ofera multe stiluri din care sa se aleaga, variind ca intensitate de la mare la moderata la usoara. Chiar si stilurile de cea mai mica intensitate s-au dovedit a creste flexibilitatea.

Yoga pare sa fie deosebit de utila pentru imbunatatirea flexibilitatii la adultii cu varsta de 65 de ani si peste. Flexibilitatea redusa este o parte naturala a imbatranirii, iar un studiu din 2019 a constatat ca yoga a incetinit pierderea flexibilitatii si a imbunatatit flexibilitatea la adultii in varsta.

Yoga ajuta la ameliorarea stresului

Asociatia Americana de Psihologie a spus recent ca 84% dintre adultii americani simt impactul stresului prelungit. Deci, este logic ca al doilea cel mai mentionat motiv pentru care oamenii au ales sa participe la sedintele de yoga a fost acela de a elibera stresul. Din fericire, stiinta sustine ca yoga si mai ales asana, este excelenta in reducerea stresului.

Dar amintiti-va – practica fizica este doar un aspect al yoga. Meditatia, respiratia si ritualurile auditive, cum ar fi cantarile si baile sonore s-au dovedit de asemenea ca reduc semnificativ tensiunea si elibereaza stresul.

Yoga imbunatateste sanatatea mintala

Tulburarea depresiva majora (MDD) este considerata a fi una dintre cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala din lume. O meta-analiza din 2017 a 23 de interventii care analizeaza efectele tratamentelor bazate pe yoga asupra simptomelor depresive a concluzionat in mod covarsitor ca yoga poate fi acum considerata un tratament alternativ eficient pentru MDD.

S-a demonstrat ca atat terapiile yoga bazate pe miscare, cat si practicile bazate pe respiratie imbunatatesc semnificativ simptomele depresive.

Yoga poate reduce inflamatia

Adesea, precursorul bolii este inflamatia cronica. Bolile de inima, diabetul, artrita, boala Crohn si multe alte afectiuni sunt legate de inflamatia prelungita. O analiza a examinat 15 studii de cercetare si a gasit un rezultat comun: yoga – de diferite stiluri, intensitati si durate – a redus markerii biochimici ai inflamatiei in mai multe afectiuni cronice.

Yoga va va creste probabil puterea

In timp ce majoritatea oamenilor asociaza yoga cu intinderea si flexibilitatea, unele tipuri de cursuri de yoga pot fi de asemenea considerate foarte utile pentru cresterea fortei. Depinde doar de nivelul clasei, de abordare si de profesor. Acest lucru face ca yoga asana o forma multimodala de exercitiu.

Eficacitatea yoga in construirea fortei a fost studiata in mai multe contexte specifice – de exemplu, in ceea ce priveste persoanele cu cancer de san, adultii in varsta si copiii. Un alt studiu efectuat pe personalul fortelor aeriene a constatat ca yoga este o practica eficienta de consolidare a fortei pentru multe grupe de varsta de participanti sanatosi.

Yoga poate reduce anxietatea

Asociatia de anxietate si depresie din America a declarat recent ca tulburarile de anxietate pot fi cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala din Statele Unite. Exista o serie de tulburari de anxietate diferite, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizata, anxietatea sociala si fobiile specifice. Chiar si stresul cronic poate fi uneori clasificat ca o tulburare de anxietate.

Numeroase studii sugereaza ca asana poate fi eficienta ca un tratament alternativ pentru tulburarile de anxietate, desi cativa dintre cercetatori solicita studii suplimentare replicate inainte de a afirma in mod concludent atat de multe.

Yoga nidra, care este o scanare corporala/meditatie ghidata, s-a dovedit ca reduce in mod concludent simptomele de anxietate.

Yoga poate imbunatati calitatea vietii

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste calitatea vietii (QOL) ca „perceptia unui individ asupra pozitiei sale in viata in contextul culturii si sistemelor de valori in care traieste si in relatie cu obiectivele, asteptarile, standardele si preocuparile sale”. Unii factori care afecteaza QOL sunt relatiile, creativitatea, oportunitatile de invatare, sanatatea si confortul material.

De zeci de ani, cercetatorii au vazut QOL ca un predictor important al longevitatii oamenilor si al probabilitatii de imbunatatire a pacientilor atunci cand sunt tratati pentru o boala cronica sau leziuni. O meta-analiza din 2019 arata potentialul promitator pentru yoga de a imbunatati calitatea vietii la persoanele cu durere cronica.

Yoga poate ajuta la imbunatatirea somnului

Cand masoara somnul, cercetatorii analizeaza capacitatea unei persoane atat de a adormi, cat si de a ramane adormit. Insomnia poate afecta unul sau ambele dintre aceste aspecte.

S-a demonstrat ca yoga imbunatateste atat cat de repede adorm oamenii, cat si cat de adanc adorm. Acest lucru se datoreaza partial efectelor secundare ale exercitiilor fizice si calmarii mentale si ameliorarii stresului oferite de yoga in mod specific.

Pe langa imbunatatirea anxietatii (sau poate din cauza acesteia), numeroase studii arata ca yoga nidra este deosebit de utila pentru imbunatatirea somnului.

Yoga poate promova o mai buna postura si constientizarea corpului

Ca societate moderna care se bazeaza pe tehnologie, se pare ca petrecem din ce in ce mai mult timp stand asezati sau aplecati deasupra dispozitivelor. Dar o revizuire recenta a 34 de studii de cercetare a gasit un model in curs de dezvoltare: yoga a imbunatatit functionarea creierului in centrii responsabili de interoceptie (recunoasterea senzatiilor din corpul tau) si postura.

In plus, accentul pus de yoga pe mobilitate si flexibilitate poate contribui la o mai buna aliniere prin eliberarea muschilor care sunt adesea stransi, cum ar fi ischiochibial, si imbunatatirea mobilitatii coloanei vertebrale. A face ipostaze de yoga in timpul pauzelor de antrenament poate promova, de asemenea, o postura mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *