Ecografia de sarcina de screening de 18-20 saptamani

Ecografia de sarcina de screening de 18-20 saptamani

O ecografie de screening de sarcina de 18-20 saptamani face parte din ingrijirea de rutina in timpul sarcinii. Screening-ul se efectueaza in aceasta etapa a sarcinii, deoarece fatul (bebelusul nenascut) este suficient de mare pentru a putea fi evaluate structura corpului si dezvoltarea. De asemenea, ofera informatii suplimentare, cum ar fi:

  • numarul de fetusi;
  • varsta fatului;
  • confirmarea termenului de nastere;
  • pozitia placentei (organul care furnizeaza nutrienti si oxigen fatului prin cordonul ombilical);
  • cantitatea de lichid din jurul fatului;
  • aspectul colului uterin (gatul uterului si o parte a canalului de nastere).

De ce mi-ar propune medicul o astfel de examinare?

Medicul dumneavoastra va recomanda un screening cu ultrasunete ca parte a unui control de rutina in aceasta etapa a sarcinii. Acesta este folosit pentru a vedea ca fatul creste normal, inclusiv membrele, inima, creierul si organele interne. De asemenea, poate ajuta medicii sa detecteze unele anomalii mai devreme decat ar fi posibil altfel.

Pot sa-mi fac ecografia mai devreme sau mai tarziu de 18-20 de saptamani?

Ecografia poate fi efectuata inainte sau dupa acest termen, dar se recomanda efectuarea ecografiei incepand cu 17 saptamani si de preferinta inainte de 21 saptamani, deoarece acesta este cel mai bun moment pentru a vedea clar toate structurile.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Este nevoie de foarte putina pregatire. Ar trebui sa aveti putin lichid in vezica urinara, dar nu atat de mult incat sa va creeze o senzatie de disconfort. Acest lucru este pentru a va asigura ca interiorul zonei abdominale este vazut clar pe imaginile cu ultrasunete. Unitatea de radiologie la care faceti ecografie va va oferi informatii despre acest lucru.

Este o idee buna sa purtati imbracaminte confortabila, care sa ofere acces usor la intreaga zona abdominala. Unele cercetari au descoperit ca, atunci cand copiii mici sunt prezenti in timpul screening-ului in camera de ecografie, acestia pot deveni nelinistiti, ceea ce poate distrage atentia persoanei care efectueaza examinarea si s-ar putea pierde unele informatii importante.

Ce se intampla in timpul unei ecografii de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Ti se cere sa stai intinsa pe o canapea de examinare. Abdomenul este expus si se aplica un gel transparent pe piele. Acesta poate fi spalat cu usurinta dupa examinare. Un traductor (un dispozitiv portabil neted) este miscat usor peste abdomen cu o actiune de alunecare si rotatie.

Ecografia de screening se efectueaza in timp real. Aceasta inseamna ca imaginile pe care le vezi pe ecran arata ce se intampla in interiorul uterului tau in acel moment, cum ar fi vizionarea unui film.

Experienta de a vedea copilul nenascut este incitanta si pozitiva, iar ecograful care efectueaza examinarea va indica in general parti ale corpului usor de recunoscut. Este posibil sa nu recunoasteti sau sa intelegeti unele dintre imaginile pe care le vedeti pe ecranul cu ultrasunete, dar totul face parte din aceasta examinare importanta si amanuntita.

Multi oameni doresc sa cunoasca sexul fatului, asa cum se poate vedea de obicei in acest moment. Daca doriti sa stiti, cereti medicului sa va spuna. Ocazional, acesta nu va putea spune, de obicei din cauza pozitiei fatului.

Daca nu este posibil sa va spune sexul, puteti sa va reprogramati pentru o ecografie de screening in acest scop. Trebuie sa stiti ca evaluarea sexului nu este 100% corecta. Daca nu doriti sa aflati sexul fatului, spuneti acest lucru medicului inainte de a face ecografie.

Exista efecte secundare ale unui screening cu ultrasunete de sarcina de 18-20 saptamani?

Nu exista efecte secundare ale unei ecografii de sarcina de screening de 18-20 saptamani. Veti putea relua imediat activitatile normale.

Cat dureaza o ecografie de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Ecografia de screening al sarcinii dureaza de obicei intre 30-45 de minute.

Care sunt riscurile unei ecografii de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Nu exista riscuri cunoscute de a avea o ecografie abdominala la fat sau la mama. Ultrasunetele utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a obtine imagini si nu este implicata nicio radiatie.

Calitatea examinarii poate fi redusa la persoanele obeze. Calitatea imaginii nu este adesea la fel de clara, deoarece fatul este mai departe de traductorul cu ultrasunete, ceea ce poate face evaluarea imaginilor mai dificila. Este posibil sa nu fie posibil sa vedeti toate structurile fetale in sarcini multiple si s-ar putea sa vi se solicite sa reveniti intr-o alta zi pentru a finaliza examinarea.

Care sunt beneficiile unei ecografii de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Ecografia de screening de sarcina de 18-20 saptamani este un test de screening pentru a examina dezvoltarea fatului. Un fat are o dezvoltare normala in 98-99% din sarcini. Un numar mic de ecografii de screening de sarcina de 18-20 saptamani (1-2%) vor identifica o anomalie structurala majora.

Semnificatia oricarei anomalii va va fi explicata de catre un medic si poate fi necesar sa efectuati ecografii suplimentare la centrele de specialitate dedicate scanarii fetusilor si anomaliilor.

Poate fi necesar sa faceti un „test cu ac”, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de vilozitati coriale  pentru a verifica cromozomii fatului daca sunt suspectate sindromul Down sau alte anomalii congenitale.

Daca sunt detectate anomalii, este rolul medicului radiolog sau obstetricianului ecolog sa discute cu medicul dumneavoastra despre posibilele cauze ale anomaliilor observate la ecografie. Acest lucru va va ajuta sa ghidati discutia dintre dumneavoastra si medicul dumneavoastra cu privire la orice investigatie ulterioara sau tratament care ar putea fi necesar.

Ce se intampla daca se gaseste ceva anormal la ecografia de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Nu toate anomaliile pot fi observate la ecografie. Precizia ultrasunetelor este de aproximativ 60% pentru detectarea anomaliilor. Aproximativ 50% din cazurile de sindrom Down (una dintre cele mai frecvente afectiuni cromozomiale) sunt detectate prin ultrasunete. Ocazional, pot fi detectate semne ale altor anomalii cromozomiale rare. Uneori pot fi observate anomalii structurale neobisnuite la un fat altfel normal.

Un rezultat normal al ecografiei pentru un bebelus nu inseamna neaparat ca dezvoltarea normala va continua pe parcursul copilariei. Semnificatia oricarei anomalii va va fi explicata de catre un medic si ar putea fi necesar sa aveti alte teste pentru a confirma rezultatele screening-ului.

Unde se face o ecografie de sarcina de screening de 18-20 saptamani?

Examinarea se efectueaza intr-o sectie de radiologie a unui spital, cabinet privat de radiologie sau la o clinica de specialitate pentru ecografie obstetrica si ginecologica. Camera cu ultrasunete este de obicei slab iluminata pentru a permite vizualizarea clara a imaginilor de pe ecranul cu ultrasunete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *