Ce este si ce potentiale beneficii are orgasmul?

Ce este si ce potentiale beneficii are orgasmul?

Orgasmul este considerat pe scara larga ca varful excitarii sexuale. Este un puternic sentiment de placere si senzatie fizica, care include o descarcare de tensiune erotica acumulata.

In general insa, nu se stie prea multe despre orgasm iar in secolul trecut, teoriile despre orgasm si natura sa s-au schimbat dramatic. De exemplu, expertii din domeniul sanatatii au ajuns recent relativ la ideea orgasmului feminin, multi medici inca din anii ’70 sustinand ca este normal ca femeile sa nu le experimenteze.

Ce este orgasmul?

Orgasmele pot fi definite in moduri diferite, folosind criterii diferite. Profesionistii din domeniul medical au folosit modificarile fiziologice ale corpului ca baza pentru o definitie, in timp ce psihologii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale au folosit schimbari emotionale si cognitive. O singura explicatie generala a orgasmului nu exista in prezent.

Cercetatorii sexuali au definit orgasmele in cadrul unor modele de raspuns sexual. Desi procesul orgasmului poate diferi foarte mult intre indivizi, au fost identificate mai multe modificari fiziologice de baza care tind sa apara in majoritatea orgasmelor..

Beneficiile potentiale ale orgasmului asupra sanatatii

Un studiu de cohorta publicat in 1997 a sugerat ca riscul de mortalitate a fost considerabil mai mic la barbatii cu o frecventa ridicata a orgasmului decat la barbatii cu o frecventa scazuta a orgasmului. Acest lucru este contrar opiniei din multe culturi din intreaga lume ca placerea orgasmului este „asigurata cu pretul vigoarii si al bunastarii”.

Exista unele dovezi ca ejacularea frecventa ar putea reduce riscul de cancer de prostata. O echipa de cercetatori a descoperit ca riscul de cancer de prostata a fost cu 20% mai mic la barbatii care au ejaculat de cel putin 21 de ori pe luna, comparativ cu barbatii care au ejaculat doar de 4 pana la 7 ori pe luna.

Au fost identificati mai multi hormoni eliberati in timpul orgasmului, cum ar fi oxitocina si DHEA; unele studii sugereaza ca acesti hormoni ar putea avea calitati protectoare impotriva cancerelor si a bolilor de inima. S-a constatat ca oxitocina si alte endorfine eliberate in timpul unui orgasm masculin si feminin functioneaza ca relaxante.

Tipuri de orgasme

  • Orgasme combinate sau mixte: o varietate de experiente orgasmice diferite amestecate impreuna.
  • Orgasme multiple: o serie de orgasme pe o perioada scurta, mai degraba decat una singulara.
  • Orgasme de presiune: orgasme care apar din stimularea indirecta a presiunii aplicate. O forma de auto-stimulare care este mai frecventa la copii.
  • Orgasme de relaxare: orgasm derivat din relaxarea profunda in timpul stimularii sexuale.
  • Orgasmele de tensiune: o forma obisnuita de orgasm, din stimularea directa adesea atunci cand corpul si muschii sunt tensionati.
  • Orgasme fanteziste: orgasme rezultate numai din stimularea mentala.
  • Orgasmele punctului G: orgasmele rezultate din stimularea unei zone erotice in timpul actului sexual penetrant, simtindu-se semnificativ diferit de orgasmele fata de alte tipuri de stimulare.

Cauze ale orgasmului

Se considera in mod obisnuit ca orgasmele sunt o experienta sexuala, de obicei experimentata ca parte a unui ciclu de raspuns sexual. Orgasmul apare de cele mai multe ori in urma stimularii continue a zonelor erogene, cum ar fi de exemplu organele genitale, anusul, sfarcurile si perineul.

Fiziologic, orgasmele apar in urma a doua raspunsuri de baza la stimularea continua:

  • Vasocongestionare: procesul prin care tesuturile corpului se umple cu sange, umflandu-se ca urmare.
  • Miotonie: procesul prin care muschii se tensioneaza, incluzand atat flexia voluntara, cat si contractarea involuntara.