Dupa ce afli ca o sa devii mamica apar o multime de intrebari, nelamuriri si griji in legatura cu ceea ce ai sau nu ai voie sa faci in timpul celor 9 luni de asteptare.
Cea mai frecventa intrebare care apare in aceste conditii, in mod evident este daca, este indicat sportul in timpul sarcinii, iar raspunsul cu siguranta este DA, este indicat sportul in timpul sarcinii.
Cel mai bine este inainte de a te apuca de sport sa iti consulti medicul care iti urmareste sarcina, deoarce fiecare sarcina este diferita si fiecare organism are particularitatile lui. Sportul este sanatos pentru fiecare dintre noi, iar daca nu ai o sarcina cu probleme, atunci este indicat sa faci sport fara restrictii.
Iata cateva beneficii pe care le are sportul in timpul sarcinii:
- Iti reduce riscul de a nu lua excesiv in greutate.
- Ajuta pentru a avea un travaliu mai scurt si o nastere mai usoara.
- Reduce riscul aparitiei diabetului gestational si al nasterii premature.
- Reduce stresul, anxietatea, depresia si ajuta la o stare emotionala buna.
- Scade sansele de avort spontan.
Cat sport este indicat sa practici?
De preferat zilnic, aproximativ 30 de minute cu exercitii de intensitate medie. Daca esti o persoana sedentara sau ai greutate in exces, incepe sa faci sport 3 zile pe saptamana, cu pauza intre ele si sesiuni mai scurte de 15 – 20 de minute. Daca exercitiile sunt de intensitate redusa atunci poti sa faci pana la 60 de minute de sport, dar nu mai mult.
Daca in schimb esti o persoana foarte activa si ai practicat sport intens pana acum, ai tendinta sa depui un efort mai mare, insa acest lucru nu este indicat. Pe perioada sarcinii nu este indicat sa participi la competitii sau sa incerci sa iti depasesti unele recorduri personale.
Ce trebuie sa nu uiti atunci cand practici sport?
- Intotdeauna sa faci exercitii de incalzire inainte de antrenament si de relaxare dupa acesta
- Nu face exercitii foarte intense atunci cand este foarte cald
- Bea foarte multa apa
- Daca alegi sa te antrenezi la o sala si ai antrenor personal, asigura-te ca el stie ca esti insarcinata pentru ca antrenamentul sa fie unul corespunzator
- Incearca sa eviti exercitiile care prezinta risc de cadere sau necesita sarituri sau care ar putea duce la lovirea bebelusului
- Nu face antrenamente la inaltimi mari si nici scufundari
Iata ce exercitii iti recomandam sa faci in functie de trimestrul in care te afli:
- In primul trimestru de sarcina este recomandat sa faci exercitii aerobice, mersul sustinut sau joggingul, inotul, exercitii de relaxare precum yoga sau meditatia, dansul sau chiar mersul cu bicicleta.
- In al doilea trimestru sunt aceleasi recomandari ca si in primul la care se mai adauga exercitii de tip pilates si a aerobicului in apa.
- In cel de-al treilea trimestru de sarcina atentia se pune pe exercitii de relaxare precum yoga, exercitii de respiratie, mersul relaxat.
Cand trebuie sa te opresti din a face sport?
- Daca ai dureri in piept
- Daca ametesti sau ai o migrena puternica
- Daca ramai fara aer sau nu poti respira normal
- Daca iti simti muschii slabiti
- Daca ti se umfla gleznele, mainile sau fata
- Daca ai sangerari vaginale sau pierderi de lichid
- Daca simti o reducere a miscari bebelusului
- Daca ai contractii sau dureri ce indica un travaliu prematur
Urmeaza sfaturile noastre si bucura-te de beneficiile sportului si in perioada sarcinii, dar nu uita sa fii precauta si moderata si sa tii cont si de sfatul medicului daca ai o sarcina cu probleme.