De ce este indicat sa includem fasolea in dieta?

De ce este indicat sa includem fasolea in dieta?

Cu totii mancam fasole, dar oare cate persoane stiu de ce este recomandat sa mancam fasole, sau mai bine spus, ce beneficii ne poate aceasta oferi?

Despre fasole si beneficiile boabelor de fasole pentru sanatate vom discuta in randurile care urmeaza, deci cu siguranta merita sa cititi pana la final.

Beneficiile fasolei pentru sanatate

Fasolea ofera mai multe beneficii pentru sanatate.

  1. Proteine

Proteinele sunt un nutrient vital, care in cazul in care nu stiati, au un rol cheie in intretinerea si repararea organismului. Fasolea are un continut ridicat de aminoacizi, care sunt elementele constitutive ale proteinelor.

Exista 20 de aminoacizi in fiecare bob de fasole, iar noua dintre acestia sunt esentiali. Exista de asemenea, doua tipuri de surse de proteine: complete si incomplete. Produsele de origine animala, dar si soia si quinoa sunt proteine ​​complete, ceea ce inseamna ca contin toti cei noua aminoacizi esentiali.

Cu toate acestea, din toate tipurile de fasole, numai boabele de soia contin toti cei noua aminoacizi. Oamenii pot combina proteine ​​incomplete cu nuci, seminte, produse lactate sau cereale la o singura masa sau pe tot parcursul zilei pentru a produce proteine ​​complete.

  1. Folat

Fasolea contine mai multi nutrienti vitali, inclusiv folat. Folatul este deosebit de important in ceea ce priveste sanatatea generala, pentru a produce celule rosii din sange sanatoase, si pentru a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural la un fat in timpul sarcinii. O portie de 1 cana sau 155 g, de fasole edamame decojita ofera 482 micrograme (mcg) de folat.

  1. Antioxidanti

Potrivit cercetarilor, fasolea are un continut bogat in polifenoli, care sunt un tip de antioxidant. Antioxidantii lupta impotriva efectelor radicalilor liberi, substante chimice daunatoare pe care organismul le produce in timpul metabolismului si al altor procese.

Radicalii ar putea chiar si sa provoace leziuni celulare care pot duce la diverse boli. Antioxidantii ajuta organismul sa elimine radicalii liberi. In acest fel, alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi fasolea, pot ajuta la protejarea organismului de boli.

  1. Risc redus de cancer

Unele studii au scos in evidenta faptul ca boabele de fasole actioneaza ca antioxidanti si agenti antiinflamatori. Aceste efecte ar putea reduce riscul de cancer.

Cercetarile publicate in 2015 au analizat daca fasolea ar putea avea proprietati antioxidante care lupta impotriva cancerului intestinal. Rezultatele au scos in evidenta faptul ca fasolea neagra a avut cea mai mare activitate antioxidanta.

Un studiu din 2016 a constatat de asemenea, ca substantele chimice din fasolea neagra din nord-estul Chinei ar putea incetini dezvoltarea cancerului colorectal prin impiedicarea multiplicarii celulelor canceroase.

  1. Diabetul si metabolismul glucozei

Fasolea poate ajuta la stabilizarea nivelului de glucoza din sange sau chiar la prevenirea diabetului. Fasolea are un continut bogata de fibre, ceea ce poate ajuta la scaderea glicemiei.

Un studiu din 2018 a concluzionat ca consumul unei diete bogate in fibre ar putea reduce riscul de diabet de tip 2. Au existat, de asemenea, dovezi ca ar putea ajuta la scaderea zaharului din sange la persoanele care au deja afectiunea.

Un alt studiu a analizat in mod specific efectul adaugarii unei cani de leguminoase la dieta zilnica a persoanelor cu diabet de tip 2. Acest studiu a aratat o reducere a nivelului de zahar din sange si scaderea presiunii sanguine la grupul care a consumat fasole, comparativ cu grupul de control care a inclus mai multe fibre de grau integral.

  1. Prevenirea ficatului gras

Ficatul gras se intampla atunci cand grasimile se acumuleaza in ficat. Se poate dezvolta alaturi de obezitate, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala si alte aspecte ale sindromului metabolic.

Medicii se bazeaza pe tratamentul bolilor hepatice grase pentru scaderea in greutate si controlul zaharurilor din sange, precum si pe reducerea nivelului de grasimi din sange, cum ar fi trigliceridele si lipoproteinele cu densitate mica (LDL). Inlocuirea proteinelor animale cu continut ridicat de grasimi cu fasole este un pas bun catre o mai buna sanatate a ficatului.

  1. Controlul apetitului

Cand o persoana mananca fasole, fibrele si amidonul sanatos pe care le contine fasolea, pot contribui la crearea unui sentiment de plenitudine si satisfactie.

Ca o strategie dietetica pe termen lung, aceasta ar putea ajuta la prevenirea supraalimentarii si poate duce la pierderea in greutate, potrivit unei revizuiri din 2013.

  1. Imbunatatirea sanatatii intestinului

Cercetarile au aratat ca o varietate de fasole, in special fasolea neagra, imbunatateste sanatatea intestinelor prin imbunatatirea functiei barierei intestinale si cresterea numarului de bacterii benefice. Acest lucru poate avea un rol important in ceea ce priveste prevenirea bolilor asociate intestinului.

Bacteriile intestinale sanatoase sustin de asemenea, functia sistemului imunitar si pot favoriza pierderea in greutate. Fasolea alimenteaza coloniile sanatoase de bacterii intestinale.