Cauzele si factorii de risc ai metapneumovirusului uman

Cauzele si factorii de risc ai metapneumovirusului uman

Metapneumovirus uman(hMPV) este unul dintre numeroasele virusuri care provoaca o infectie a cailor respiratorii superioare cu simptome comune de raceala. Ca si in cazul altor virusuri, metapneumovirusul uman este contagios. Virusul se raspandeste prin picaturi respiratorii, cum ar fi tuse sau stranut.

Acest articol exploreaza modul in care metapneumovirusul uman se raspandeste, factorii de risc pentru dobandirea acestuia si cine ar putea avea un risc mai mare de complicatii.

Cauze comune

Principala modalitate de raspandire a metapneumovirusului uman este prin picaturile respiratorii. O persoana infectata cu metapneumovirus poate transmite virusul daca tuseste sau stranuta, de exemplu.

De asemenea, puteti obtine virusul daca atingeti o suprafata pe care a atins-o o persoana cu hMPV sau daca aveti contact fizic strans cu ea (cum ar fi strangerea mainii).mMetapneumovirusul uman este in aceeasi familie (paramixovirus) ca virusul respirator sincitial (RSV). HPMV a fost descoperit in 2001, dar cercetatorii cred ca circula de aproape 70 de ani.

Nu exista vaccin care sa previna hMPV sau raceala comuna. Dar sunt disponibile vaccinuri pentru gripa (gripa) si COVID-19 si pot ajuta la prevenirea simptomelor si complicatiilor grave ale acestor boli.

Factori de risc

Toata lumea este vulnerabila la virusurile racelii, inclusiv metapneumovirusul uman. Cu toate acestea, hMPV este deosebit de frecvent la copiii mici si sugari. Aproape toti copiii contracteaza virusul pana la varsta de 5 ani. Aceasta este o informatie pe care fiecare parinte trebuie sa o asimileze!

Dar imunitatea dupa infectie nu este puternica, asa ca este posibil sa fie reinfectat cu virusul de-a lungul vietii. Anumiti factori va pot creste riscul de a obtine metapneumovirus uman, inclusiv factorii de mediu care pot accelera transmiterea.

Factori de risc de mediu

Ca si in cazul altor virusuri ale racelii, hMPV se raspandeste prin picaturi respiratorii. Acest lucru se poate intampla daca cineva tuseste sau stranuta. Se poate intampla si daca isi ating fata, gura sau nasul si transmit virusul la suprafete.

Transmiterea de la o persoana la alta este mai probabila cu:

  • Suprafete atinse frecvent, cum ar fi clante sau intrerupatoare de lumina .
  • Igiena precara, deoarece nu va spalati pe maini sau nu dezinfectati suprafetele poate duce la transmiterea virusului.
  • Medii aglomerate, cum ar fi transportul public, spitale si scoli.

Potrivit American Lung Association, hMPV este mai probabil sa circule in timpul lunilor de iarna si primavara. Pentru a evita raspandirea virusilor care provoaca raceala comuna, este o idee buna sa:

  • Evitati sa fiti in contact strans cu persoane care ar putea fi bolnave.
  • Evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii dupa atingerea suprafetelor.
  • Spalati-va mainile sau folositi dezinfectant pentru maini des, mai ales dupa ce ati atins lucruri precum clante.
  • Acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti.
  • Stati acasa daca va imbolnaviti si reduceti contactul cu alte persoane.
  • Desi hMPV este obisnuit, nu toata lumea va prezenta simptome sau simptomele lor pot fi usoare. Un sistem imunitar sanatos poate lupta adesea impotriva infectiilor precum raceala, prevenind dezvoltarea simptomelor severe.

Cu toate acestea, unii oameni sunt mai susceptibili de a contracta virusi de raceala, cum ar fi hMPV, si de a experimenta complicatii severe.

Acestia sunt copiii, sugarii si varstnicii. Acesti oameni au, de asemenea, mai multe sanse de a dezvolta simptome respiratorii inferioare si complicatii severe. Acelasi lucru este valabil si pentru:

  • Persoanele cu sistem imunitar slabit, inclusiv persoanele cu cancer, virusul imunodeficientei umane ( HIV ), persoanele care urmeaza un tratament pentru cancer si persoanele care au urmat un transplant de organ.
  • Persoanele insarcinate.
  • Persoanele cu astm(o afectiune cronica a cailor respiratorii inflamate si inguste).

Ce inseamna sa fii imunocompromis?

A fi imunocompromis inseamna ca sistemul tau imunitar este mai putin capabil sa lupte impotriva invadatorilor decat un sistem imunitar sanatos. Invadatorii straini pot include agenti patogeni precum bacterii, ciuperci si virusi.

Lucrurile care va pot afecta sanatatea imunitara includ:

  • Un tratament pentru cancer.
  • Primirea unui transplant de organ si administrarea de imunosupresoare (medicamente care reduc raspunsul sistemului imunitar).
  • Afectiuni medicale care va afecteaza in mod direct sistemul imunitar, cum ar fi HIV.
  • Anumite tratamente medicale, cum ar fi corticosteroizii in doze mari.

Concluzii

Metapneumovirusul uman este o boala virala contagioasa care provoaca simptome precum curgerea nasului, tusea si congestia. Oricine poate contracta hMPV, dar nu toata lumea dezvolta simptome dincolo de simptomele racelii usoare.

Rareori oamenii dezvolta complicatii grave. Copiii, sugarii, adultii in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt cel mai probabil sa dezvolte simptome grave.

De asemenea, este mai probabil sa obtineti hMPV daca practicati o igiena slaba, traiti sau interactionati indeaproape cu cineva care are virusul sau in spatii frecvente aglomerate unde cineva ar putea transmite virusul.