Prezervativele va pot proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) si pot fi utilizate pentru a preveni sarcina. Un prezervativ masculin va fi plasat deasupra penisului erect al unui barbat inainte de sex.
Prezervativele sunt fabricate din latex (cauciuc), poliuretan sau intestin de oaie. In timp ce prezervativele din latex si poliuretan ajuta la prevenirea raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) precum HIV , prezervativele din intestinul de oaie nu previn raspandirea ITS.
Prezervativul masculin este o metoda de bariera pentru controlul nasterii. Prezervativele sunt in prezent singura metoda masculina de control al nasterilor in afara de vasectomie. Pentru a preveni mai eficient sarcina, utilizati un prezervativ cu o metoda mai eficienta de control al nasterii, cum ar fi contraceptia hormonala, un dispozitiv intrauterin (DIU), o diafragma cu spermicid sau o alta metoda de bariera feminina.
Cum obtineti prezervative pentru barbati?
Prezervativele nu necesita o reteta sau o vizita la un profesionist din domeniul sanatatii. Prezervativele sunt vandute in farmacii, clinici de planificare familiala, in magazine si supermarketuri, benzinarii si in alte locuri.
Exista multe tipuri diferite de prezervative. Unele prezervative sunt lubrifiate, altele sunt nervurate, iar altele au un „varf de rezervor” pentru a tine sperma. De asemenea, puteti cumpara prezervative de diferite dimensiuni.
Cat de bine functioneaza prezervativele masculine pentru a preveni sarcina?
Prezervativul masculin are o rata de esec al utilizatorului (utilizare tipica) de 18%. Aceasta inseamna ca din 100 de cupluri care fac sex folosind prezervativul, 18 femei raman insarcinate.
Acest lucru se poate intampla deoarece prezervativul se poate rupe sau poate aluneca partial sau complet de pe penis. Alunecarea are loc mai des decat ruperea, de obicei atunci cand prezervativul este prea mare.
Utilizati contraceptia de urgenta ca rezerva daca prezervativul se rupe sau se strecoara. Asigurati-va ca verificati data de expirare a prezervativului si nu-l utilizati daca a trecut data respectiva.
Cat de bine functioneaza pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala (ITS)?
Prezervativele masculine reduc riscul raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv virusul imunodeficientei umane (HIV). Prezervativele sunt adesea folosite pentru a reduce riscul de ITS chiar si atunci cand cuplul foloseste o alta metoda de control al nasterii (cum ar fi pilulele contraceptive). Pentru cea mai buna protectie, utilizati prezervativul in timpul sexului vaginal, oral sau anal.
Prezervativele „naturale” sau din intestinul de oaie sunt la fel de eficiente ca prezervativele din latex sau poliuretan pentru prevenirea sarcinii, dar nu sunt eficiente impotriva ITS deoarece micile deschideri din tesutul animal permit trecerea organismelor.
Care sunt avantajele si dezavantajele prezervativelor masculine?
Avantaje
- Sunt cea mai eficienta protectie disponibila impotriva ITS.
- Ele nu afecteaza fertilitatea viitoare nici pentru o femeie, nici pentru un barbat.
- Acestea sunt utilizate numai in momentul actului sexual.
- Sunt sigure de utilizat in timp ce o femeie alapteaza.
- Sunt mai putin costisitoare decat metodele hormonale de control al nasterii.
- Sunt disponibile in magazine, benzinarii, farmacii, supermarketuri sau magazine online fara prescriptie medicala.
Dezavantaje
- Unele persoane sunt jenate sa foloseasca prezervative sau simt ca pot intrerupe preludiul sau actul sexual.
- Ambii parteneri trebuie sa se simta confortabil cu utilizarea prezervativului si sa fie pregatiti sa foloseasca unul de fiecare data cand fac sex.
- Prezervativele pot scadea senzatia sexuala.
- Unele persoane sunt alergice la latex (cauciuc). Aceste cupluri ar trebui sa foloseasca prezervative din poliuretan (plastic).
- Prezervativele se pot rupe sau pot aluneca.
De retinut
Ratele de esec pentru metodele de bariera sunt mai mari decat pentru majoritatea celorlalte metode de control al nasterii. Folosirea unei metode suplimentare de control al nasterii este o masura buna de rezerva in cazul in care un prezervativ se rupe. Daca prezervativul se rupe si nu utilizati nicio alta metoda de control al nasterii, puteti utiliza contraceptia de urgenta pentru a preveni sarcina.