Exista boli care ar putea fi tinute sub control sau poate chiar evitate daca esti un consumator de cafea, ca de exemplu cancerul de colon, temutul Parkinson, groaznicul Alzheimer si diabetul de tip II.
Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor persoane, indiferent daca este consumata dimineata pentru a avea energia necesara pentru ziua in curs, fie dupa amiaza dupa pranz. Pentru multi dintre noi, o ceasca de cafea fierbinte este o placere reconfortanta si aromata.
La nivel international, cafeaua a fost studiata intens si in urma multor cercetari efectuate, expertii au ajuns la concluzia ca un consum moderat ofera beneficii asupra sanatatii si starii de bine, in general.
Iata cateva beneficii ale consumului de cafea asupra organismului:
-
Cafeaua ajuta la combaterea depresiei
Cconform unui studiu realizat in SUA s-a descoperit ca persoanele care consuma in medie patru cesti de cafea pe zi, sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma cafea niciodata. Antioxidantii din boabele de cafea sunt responsabili cu starea de bine, nu cofeina.
-
Cafeaua reduce predispozitia catre suicid
Unele studii au dovedit ca daca consumi intre 2 – 4 cesti de cafea pe zi, acestea reduc predispozitia spre suicid atat a barbatilor cat si a femeilor cu pana la 50%. Insa un studiu finlandez arata care sunt efectele excesului de cafea asupra sanatatii mintale.
Conform acestor rezultate, persoanele care beau intre 8 – 9 cesti de cafea pe zi prezinta o susceptibilitate crescuta catre a comite suicid, in comparatie cu cei care consuma cafea cumpatati.
-
Cafeaua este un puternic stimulent al creierului
Aceasta bautura creste randamentul cerebral si fizic, iar din acest motiv este folosita de multi atleti inante de intrarea in competitii. Cofeina creste numarul de acizi grasi care circula in fluxul sanguin, astfel ajutand la cresterea perfoarmantei sportive.
-
Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip II
Consumul a 3 – 4 cesti de cafea pe zi este asociat cu 25% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip II. Cercetatorii nu au formulat o explicatie concreta a acestui fenomen, insa s-a observat faptul ca acidul clorogenic din cafea inhiba raspunsul precoce al glucozei si insulinei.
-
Cafeaua reduce riscul de a te imbolnavi de Parkinson si Alzheimer
Un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea au 60% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer si dementa, iar o alta cercetare sustine faptul ca aceasta bautura reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32% – 60%.
-
Cafeaua are un rol foarte important privind reglarea activitatii hepatice
Consumul zilnic de cafea poate sa ajute ficatul sa isi autoregleze functiile. Conform unei cercetari efectuata pe un esantion de 125.000 de participanti arata ca personele alcoolice care consuma o ceasca de cafea pe zi, isi reduc cu 20% sansele de a dezvolta ciroza alcoolica.
-
Cafeaua poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de piele
Pe langa toate celelalte beneficii ale cafelei asupra organismului mai sus prezentate, se numara si un risc diminuat de dezvoltare a cancerului de piele.
Persoanele care consuma minimum 3 cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispuse la dezvoltarea cancerului cutanat, in comparatie cu cele care nu consuma deloc bauturi cofeinizate.
Asadar, tinand cont de toate cele discutate in randurile anterioare ale acestui articol, nu putem decat sa sa bem cafea, si sa ne bucuram de toate beneficiile pe care aceasta super bautura ni le ofera.