Avantajele realitatii virtuale in scoli si facultati

Avantajele realitatii virtuale in scoli si facultati

In filmul din 1966 Fantastic Voyage, un submarin si echipajul sau se micsoreaza la dimensiunea unei celule umane pentru a calatori prin fluxul sanguin al unui om de stiinta si pentru a indeparta un cheag de sange din creier.

Fiind vorba despre o poveste science fiction, filmul vorbeste despre dorinta umanitatii de a explora taramuri considerate imposibil de atins datorita limitarilor noastre fizice.

Dar, datorita tehnologiilor precum realitatea virtuala (VR) si realitatea augmentata (RA), elevii din scolile elementare fac acum exact acest lucru. Astazi, studentii fac excursii virtuale in locuri care variaza de la Colosseumul Roman in vremurile stravechi la spatiul cosmic si la pasajele la nivel celular din interiorul corpului uman.

Beneficiile realitatii virtuale in educatie sunt imbratisate de multi profesori, dar unii sunt inca reticenti sa o foloseasca in salile lor de clasa. Altii vad valoarea VR si AR ca divertisment, dar nu ca instrumente eficiente de predare in clasa.

Preocuparile suplimentare ale cadrelor didactice, asa cum s-a raportat intr-un raport recent EdTech, includ volumul de echipamente, erorile si calitatea si disponibilitatea continutului.

In ciuda acestor provocari, se asteapta ca cererea de AR si VR in educatie sa creasca in urmatorii ani. Din acest motiv, profesorii ar trebui sa se asigure de faptul ca se informeaza cat mai bine despre avantajele realitatii virtuale in scoli.

  1. Imersiune focalizata prin invatare virtuala

Acesta este intr-o oarecare masura un factor logistic, dar trebuie mentionat. Natura insasi a faptului ca VR este incadrata in interiorul unei casti inseamna ca elevul este mai putin predispus la distragerea atentiei in mediul sau fizic.

Cursantii sunt literalmente inghititi de invatare si acesta, la randul sau, este un factor cheie in pastrarea informatiilor. Tehnologia are avantajul de a oferi posibilitatea de invatare personalizata, si a fost legata de un progres academic mai mare si de o invatare mai profunda la nivel neurologic.

  1. Experiente multi-senzoriale

In timp ce tabletele au adaugat functionalitatea ecranului tactil la experienta multimedia a continutului digital, ele nu vin cu experienta kinestezica oferita de realitatea virtuala. Adevarata magie a VR va permite sa traiti o poveste mai degraba decat sa fiti un observator pasiv. Are potentialul de a-i face pe elevi sa gandeasca, sa simta si chiar sa-si schimbe comportamentul.

Drept urmare, elevii pot fi de fapt in interiorul experientei si pot vedea in 3D ceea ce ar fi vazut anterior doar intr-o fotografie sau o ilustratie. Aceasta cunoastere experientiala aprofundeaza intelegerea intr-un mod in care mai mult ca siguranta cartile bidimensionale si ecranele computerului nu le pot face.

  1. Implicare sporita in clasa

Cercetarile au aratat ca ne amintim 10% din ceea ce citim si pana la 90% din ceea ce facem sau simulam. Este dovedit stiintific ca realitatea virtuala mentine utilizatorul pe deplin angajat si scufundat in noul sau mediu. Fara indoiala, utilizarea VR in clasa serveste mai degraba un mod activ de invatare decat pasiv.

Elevii si studentii au stiluri diferite de a invata. Unii se ingropa de continut in paginile unei carti. In schimb, altii au nevoie de activitate fizica, iar altii trebuie sa se angajeze in interactiuni de tip joc.

Realitatea virtuala si realitatea augmentata sunt pregatite sa serveasca toti acesti studenti si elevi. Crearea unui angajament productiv cu elevii poate fi o adevarata provocare pentru profesori. Prin realitatea virtuala, acest aspect poate fi usor gestionat.

  1. Ruperea limitelor in educatie

Cea mai obisnuita utilizare a VR este furnizarea capacitatii de vizite virtuale in locuri indepartate sau inaccesibile fizic. VR are potentialul de a democratiza educatia oferind oportunitati de calatorie si educatie celor care altfel nu le-ar putea accesa.

In timp ce efectuarea mai multor excursii pe tot parcursul anului scolar poate fi prohibitiva din punct de vedere al costurilor, o excursie virtuala este practic gratuita. In acelasi mod, VR permite atat elevilor, cat si profesorilor sa calatoreasca in lume mult mai mult decat inainte, din confortul clasei lor.

  1. VR este personalizabila

Exista sute de optiuni diferite disponibile pe piata care raspund unui spectru larg de nevoi educationale, precum si de bugete. Cu diferite tipuri de continut, cum ar fi videoclipurile 3D, VR si panoramice, scolile pot decide cum vor sa isi duca propria experienta de invatare VR. Mai mult, pot modifica programul in timp.